tiistai 15. maaliskuuta 2016

Maailmanpelastaja puhuu.


Mulla menee tunteisiin tää ilmastonmuutos. En haluaisi olla sellanen joka tuomitsee muiden käytöstä, mutta kun ajattelen maapallon tilaa niin se saa mut ahdistumaan ja ahdistuminen suorastaan ajaa mut vihaamaan kaikkia ketkä ei vaivaa elämäänsä ajatuksilla maapallon tilasta. Siis mun mielestä pitäisi oikeastaan tehdä laki että eläimiä ei saa enää syödä? Niin vähän järkeä siinä mun mielestä on. Mua melkein nolottaa että söin lihaa viimeiset kolme vuotta. Niin väärältä se tuntuu. Jo lapsena se alkoi ällöttämään mua, liha. Ja aloin viidennellä syömään enimmäkseen kasvisruokaa, joten joo mun on helppo sanoa, koska mulle se on luonnollista. Mutta jos liha olis mulle suurta herkkua niin kyllä mä silti sen käyttöä vähentäisin.

Miettikää jos lapsesta asti opetettaisi syömään kasvisruokaa? Ehkä välillä lihaa, mutta niin ettei se ole se arkiruoka jokapäivä? Entä jos se sijaan että kysytään erikoisruokavalioita että kuka syö kasvisruokaa niin kysyttäis että kuka syö lihaa? Että se olisi niinpäin että,jos ei kasvisruoka kelpaa niin lihasyöjille pitäis sit tehdä jotain erikosiruokaa. Silloin se miten kuormittavaa ja kallista maapallolle eläinten syöminen on tulisi oikeaan valoon. Että kuka valitsee syödä eläimen? Kuka valitsee siis ympäristöä moninkertaisesti kuormittavamman vaihtoehdon? Sillonhan lihansyöminen olis suorastaan itsekästä. Koska sitähän se on. Tietenkin elämässä saa olla itsekäskin, mutta jos se itsekkyys ei olisikaan näin istutettu tähän yhteiskuntaan normina? Jos. Sellaisessa maapallossa minä haluaisin elää.

Kyllä ilmastonmuutoksen torjumisesta puhutaan. Käy lyhyemmässä suihkussa, käytä enrgiansäästölamppua, suosi julkisia, älä tuhlaa yms. Mutta kukaan ei uskalla samalla volyymilla neuvoa ihmisiä alkaa syömään kasvisruokaa. Mutta niin pitäisi. Jokaisen tulisi kantaa se vastuu valinnoistaan. Ihmiset on itsekkäitä kun sulkee silmänsä ja sitten seuraavat sukupolvet(ja me) kärsimme.

Asia on aika yksinkertainen kuitenkin. Maapallon tila on huolestuttavan nopeasti heikkenemässä. Myrskyjä ja helleaaltoja joihin ihmiset kuolevat? Lihansyönti on suurin tekijä joka nopeuttaa ilmastonmuutosta. Niin että mitäköhän sitä pitäisi tehdä? Pitää kiinni "oikeudestaan" syödä mitä huvittaa? Tai olla hiljaa?

Tän kirjotuksen jälkeen muistan miksi kiinnostuin European Voluntary Servicestä. Koska ajattelen maailman köyhyydestäkin eritavalla mitä monet. Usein tuuduttaudutaan siihen että ei voi auttaa ja ongelma ei katoa tai että täytyy keskittyä nauttimaan omasta elämästä. Mun mielestä maailman hädässä olevistakin pitää kantaa vastuu. Jos on mahdollista auttaa niin pitäis auttaa. Tietenkin siinä määrin täytyy keskittyä nauttimaan omasta elämästä, että eihän tässä koko touhussa muuten ole järkeä, jos kaikki olisi kurjaa. Mutta muistin taas sen että auttaminen on mulle tärkeä arvo elämässä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti